26 Οκτωβρίου 2011

Ενημερωτικό κείμενο για τα χαράτσια της ΔΕΗ

 Τεχνικά χαρακτηριστικά του νόμου


Το περιθώριο που δίνεται στους καταναλωτές για την πληρωμή του χαρατσιού είναι 27 ημέρες για τους οικιακούς καταναλωτές και 40 ημέρες για τις επιχειρήσεις από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού. Αυτό σημαίνει ότι αν συνυπολογίσουμε την κατά μέσο όρο μια εβδομάδα που κάνει μέχρι να φτάσει ο λογαριασμός στα χέρια μας, απομένουν 20 ημέρες στα νοικοκυριά για να ρυθμίσουν την οφειλή τους. Πέραν του γεγονότος ότι αυτό είχε σκοπίμως αποκρυφτεί, σημειώνω ότι έρχεται σε αντίθεση με την πάγια τακτική της ΔΕΗ να δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να πληρώνει ανα δύο τους λογαριασμούς του, αθροίζοντας στον δεύτερο το υπόλοιπο του προηγούμενου απλήρωτου λογαριασμου.

Η πληρωμή γίνεται εφάπαξ χωρίς καμιά διευκόλυνση μέσω δόσεων όπως συνηθίζει να κάνει η εταιρεία σε περιπτώσεις φουσκωμένων ή ανεξόφλητων λογαριασμών.

Ειδικά για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι, κτλ) έχει δοθεί εντολή να υπάρχει παράταση της προθεσμίας μέχρι 30/11. Δεδομένου το ότι ακόμα δεν εχει διευκρινιστεί πως θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων ώστε αν προσδιοριστεί ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχει η εκτίμηση μέσα από τη ΔΕΗ ότι σιωπηρά θα υπάρξει για όλους μια διορία μέχρι τοτε.

Τα άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα χρεωθούν με 0.5 ευρω/τ.μ σε πρώτη φάση θα πληρώσουν ολο το ποσό, δηλαδή με συντελεστή για το Βύρωνα 4 ευρώ/τ.μ και στη συνέχεια θα πρέπει, όταν αυτό προσδιοριστεί με νεώτερη υπουργική απόφαση, να πάνε στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να τους επιστραφεί η διαφορά. Όπως καταλαβαίνουμε εδώ υπάρχει ο απόλυτος εμπαιγμός, καθώς αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό και μετά να περιμενουν να τους επιστραφεί η διαφορά, από ένα κράτος το οποίο εδώ και ενάμιση χρόνο δεν πληρώνει κανεναν στο εσωτερικό πέραν από τις τράπεζες.
         
Σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος θα πρέπει για να υπάρξει επανασύνδεση, ο πολίτης πρώτα να πληρώσει το χαράτσι στη Δ.Ο.Υ, κατόπιν να πληρώσει ηλεκτρολόγο για να συντάξει το απαραίτητο πιστοποιητικό ηλεκτρικής εγκατάστασης οικίας (60 ευρώ) και στη συνέχεια να πληρώσει και στη ΔΕΗ τελος επανασύνδεσης (20 ευρώ).
       
Μόλις το 10% των διακοπών γινόταν από μονιμο προσωπικό της ΔΕΗ και από ότι φαίνεται λόγω των εντάσεων που θα υπάρχουν αναπόφευκτα, το έργο θα ανατεθεί εξολοκλήρου σε εργολάβους.

Εργαλεία δικονομίας  απέναντι στο χαράτσι
       
Ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν κατατεθεί οι πρώτες προσφυγές που περισσότερο από κάθε άλλη φορά φαίνεται να έχουν τύχη. Μεταξύ των άλλων έχει καταθέσει προσφυγή και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η υπόθεση θα εξεταστεί από την ολομέλεια με τη μορφή του κατεπείγοντος (πρότυπη δίκη). Αυτό βέβαια δυστυχώς και πάλι άμεσα δεν λέει τίποτα καθότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η εκδίκαση θα γίνει στα μέσα Δεκέμβρη. Ωστόσο είναι δυνατόν με ομαδικές προσφυγές να πάρουμε τα λεφτά μας πίσω και του σίγουρο είναι ότι θα απαλλαγούμε από το χαράτσι των επόμενων ετών.
         
Η περίπτωση με το Ταμείο Παρακαταθηκών έχει το πολύ σοβαρό μειονέκτημα ότι η καταβολή των χρημάτων στο Ταμείο δεν εγγυάται την διατήρηση της ηλεκτροδότησης. Και εξηγούμαι: Δυστυχώς η διακοπή αντιμετωπίζεται από τον νόμο ως διοικητική κύρωση, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση πινακίδων από την Τροχαία. Η πληρωμή του ηλεκτρικού σημαίνει ότι έχει υπάρξει διευθέτηση της οφειλής προς την ΔΕΗ όχι όμως και του φόρου ως προς το κράτος. Επομένως θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στο Ειρηνοδικείο και έκδοση ασφαλιστικών μέτρων απέναντι στο κράτος για τη μη διακοπή του ρεύματος. 

Οι υποθέσεις στο Ειρηνοδικείο εκδικάζονται ύστερα από 9-12 μήνες και γι αυτό το διάστημα δεν μπορει να γίνει διακοπή. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης αν ο εντολέας καταφέρει να αποδείξει ότι αδυνατούσε να πληρώσει το τέλος, τότε εκδίδεται απαλλακτική απόφαση δεσμευτική και για το μέλλον. Αν είναι άνθρωπος που για συνειδησιακούς ή πολιτικούς λόγους δεν επιθυμούσε να πληρώσει, τότε πέραν του τέλους χρεώνεται και τα έξοδα της συνεδρίασης (280-300 ευρώ)

Νομολογία απέναντι στο χαράτσι
        
Το χαράτσι είναι αντίθετο στο Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά (και αυτό είναι για μένα το σημαντικότερο) και στην νομολογία, δηλαδή σε παλαιότερες αποφάσεις του ίδιου του Συμβουλίου της Επικρατείας.
       
Δίνει το δικαίωμα σε μια ιδιωτική επιχείρηση, ως γνωστόν η ΔΕΗ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο, να καθορίζει το ύψος αλλά και να εισπράττει το φόρο υποκαθιστώντας την εκτελεστική εξουσία.
       
Παραβιάζεται η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας του κάθε φορολογούμενου πολίτη. Το μέτρο εφαρμόζεται οριζόντια χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα του κάθε ιδιοκτήτη και επομένως το αν αυτός είναι σε θέση να ανταπεξέλθει. Επίσης δεν λαμβάνει υπόψη αν το ακίνητο αποφέρει εισοδήματα στον ιδιοκτήτη του, δηλαδή το νοικιάζει, είτε αποτελεί πρώτη κατοικία και υπάρχει επομένως ιδιοκατοίκηση.
      
Το τέλος αποτελεί έναν νέο φόρο επι της ακίνητης περιουσίας ή οποία και έχει ήδη φορολογηθεί μέσα στο ίδιο έτος (Ε.Τ.ΑΚ και Αντικειμενικά Κριτήρια Διαβίωσης) επομένως είναι αντισυνταγματική η εκ νέου φορολόγησή της.
        
Το τέλος αποτελεί προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς η απειλή  διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ασκεί ψυχολογική βία στους πολίτες ενώ πολύ περισσότερο η ίδια η εκτέλεση της διακοπής, οδηγεί στην εξαθλίωση και στον κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των πολιτών.
        
Το κράτος παρανόμως καταργεί αυθαιρέτως και μονομερώς τη σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και καταναλωτή, καθώς η διακοπή του ηλεκτρικού βάσει αυτής, διενεργείται μόνο στην περίπτωση της μη εξόφλησης των λογαριασμών που αφορούν στο αντίτιμο της αξίας του ρεύματος και των δημοτικών τελών.